Kardan

Skriv in ditt regnr.

Kardan

Kardanaxel heter den axel som förbinder växellådan med bakaxel på bak- och fyrhjulsdrivna bilar samt även axeln som går mellan fördelningslådan och framaxeln på de fyrhjulsdrivna bilar som har fördelningslådan efter eller vid sidan om växellådan. Det innebär att en del bilmodeller har en axel medan andra modeller kan ha två.
Kardanaxeln består vanligtvis av en till tre axeldelar som är förbundna med knutkors och som hålls på plats av ett eller flera stödlager, i ena änden brukar det också finnas en s.k. Hardyskiva som ska ta upp ryck och ev. vibrationer i transmissionen.
På en del bilmodeller går det att byta knutkorsen och/eller stödlagren för sig, på andra måste man byta hela kardanaxeln.

Stödlager har precis som namnet säger, som funktion att bära upp, stödja och lagra en kardanaxel. Kan slitas upp på ganska kort tid när glapp uppstår i ett knutkors då vibrationerna slår genom lagret. Finns lösa att köpa till några bilmodeller, vi har stödlager till Porsche Cayenne, VW Touareg, Audi Q7 och Renault Kangoo.
Knutkors är namnet på den led som vanligtvis sitter på kardanaxlar där man ska överföra kraften och har en vinkel. Inte sällan sitter det flera på varje axel som på Mercedes Vito, Viano som har fyra stycken. Dessa går att byta på de flesta modeller, men det kan skilja på hur de är monterade. De kan vara stiftade eller vara infästade med segersäkringar. Vibrationer från kardanen kommer vanligtvis från glapp i knutkorsen alternativt stödlagren.

Samtliga våra delar, även drivaxlar och kardaner är självklart nytillverkade och balanserade, därför behöver du inte lämna in eller betala för någon stomme.

Vi lämnar 1 års garanti på alla våra kardanaxlar. För kommersiella fordon är garantin 6 månader eller 1500 mil beroende på vilket som inträffar först.

BESTÄLL
FÖRE

15.00

så skickar vi dina varor samma dag från vårt lager i Helsingborg!

Drivknutar & Drivaxlar

Vi är specialister på drivknutar och drivaxlar. Vi sticker ut på marknaden genom att pricka rätt direkt, du slipper därmed jobbiga byten och returer på grund av fel del till fel bil. Allt fler bilar får vår 100% garanti för rätt reservdel till rätt bilmodell. Snabba leveranser från sveriges största lager av delar för drivlinan.

Garanterat rätt del!

Denna symbolen på artikeln betyder fri returrätt och alla pengar tillbaka om den av någon anledning inte skulle passa!

To Top