Drivknut

Drivknut

Den yttre drivknuten är placerad på hjulsidan av drivaxeln. Den yttre drivknuten/leden är alltid utsatt för högre belastning än den inre drivknuten. Det beror på styrvinkeln och den belastning som uppstår när hjulet svänger, särskilt vid stora rattutslag i låga hastigheter. Därför slits den yttre leden ut snabbare än den inre som är placerad vid växellådan.
Främsta orsaken till trasiga drivknutar är i grunden inte slitaget utan betydligt oftare genom trasiga, spruckna damasker eller att klämmorna gått av. Oavsett orsak innebär det alltid att drivknuten kommer att haverera inom kort då fettet slungas ut och det tränger in fukt och smuts. Till slut havererar drivknuten och bilen slutar driva framåt.
Symtomen för en sliten yttre drivknut är att det knackar, knäpper eller låter när man svänger i låga hastigheter. En inre drivknut som är sliten ger istället upphov till vibrationer, påtagligast vid gaspådrag medan det närmast kan sluta vibrera när man släpper gasen.

Den inre drivknuten kan antingen vara av s.k. konstanthastighetsled eller Tripodknut som i sin tur består av tre rullar som löper i ett lagerhus. Det går att byta den inre drivknuten på de flesta Audi, VW, Skoda och Seat liksom en del Fiat, Saab, Opel och några Mercedesmodeller, men på övriga bilar tvingas man helt enkelt byta hela drivaxeln. Omvänt så finns det bilmodeller som det inte går att byta den yttre drivknuten på heller, som ex.vis Renault.
För att hitta rätt drivknut är registreringsnumret den första åtgärden, det kan dock vara så att det finns flera olika drivknutar till exakt samma modell, främst beroende på chassibrytningar, motorstorlek eller typ av växellåda. Vår kundservice hjälper gärna till om du är osäker. En sista utväg är att du kan behöva räkna splins (kuggarna) både på drivknutens in- och utsida.

Samtliga våra drivknutsatser innehåller själva drivknuten, rostfria klämmor, damask, specialfett, mutter eller sträckbult samt de eventuella låsringar och tätringar som behövs, d.v.s. allt som behövs för att professionellt montera en ny drivknut. Vi säljer även Bräkleen, handskar, monteringskon och den specialtång som krävs för att pressa ihop CV-klämmorna på ett tillbörligt sätt.
Samtliga våra drivknutar är av minst originalkvalitet och vi lämnar alltid två års materialgaranti.

Det finns dock inga garantier att drivknuten passar enbart genom den eller de drivknutar som kommer upp via bilens regnr. Vill man vara 100% säker så får man räkna antalet in- och utvändiga splines på drivknuten innan beställning eller ordna fram ett originalnummer.

Fallande ordning

1-20 of 765

Sida:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Fallande ordning

1-20 of 765

Sida:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5