Drivaxel

Skriv in ditt regnr.

Drivaxel

Drivaxeln är den axel som skickar ut kraften från växellådan till hjulet. Drivaxeln består av en yttre drivknut på hjulsidan och en inre drivknut vid växellådan.
På framhjulsdrivna bilar är den högra drivaxeln (passagerarsidan) vanligtvis längre och kan därför vara delad. Den inre drivknuten har då flyttats ut mot mitten och har därför också försetts med en upphängning i form av en lagring vid den inre drivknuten.
Långa axlar utan lagring brukar vara försedda med en balansvikt för att reducera vibrationer. Och det är precis just där de axlarna brukar gå av. Helt enkelt på grund av att det tränger in fukt, salt och grus under gummit. Så rosten försvagar eller äter sig igenom axeln just där.

Tydligaste tecknet på en drivaxel som börjar bli allvarligt sliten är vibrationer och skakningar vid gaspådrag eller ett malande ljud. Är det vibrationer så kommer det från den inre drivknuten. Är det istället ett knackande, knäppande ljud när man svänger i låga hastigheter är det den yttre drivknuten. Man behöver då kanske inte byta hela drivaxeln utan bara den yttre drivknuten. Oftast finns inte den inre drivknuten att köpa löst, utan man måste i så fall byta hela drivaxeln.
En trasig damask leder ofelbart till att drivknuten slits ut på väldigt kort tid. Det upptäcks enklast genom att det slungas ut fett. Är det den yttre drivknuten så hamnar det i fälgen. Tränger det ut fett från den inre drivknuten kan vara svårare att upptäcka om man inte lyfter upp bilen.

Notera att det ibland inte går att fullt ut säkerställa exakt rätt axel utifrån bilens registreringsnummer. Varje modell med samma motor, effekt och växellåda kan ha flera olika drivaxlar beroende på tillverkningsmånad. Bara för att det bara kommer upp en eller ett par axlar betyder inte att det finns fler. Det kan vara axlar som vi inte lagerför.

NOTERA: Man får aldrig bruka våld eller slå in en axel i växellådan, för då är någonting helt fel. Förmodligen för att det är fel axel eller någon annan orsak.

BESTÄLL
FÖRE

15.00

så skickar vi dina varor samma dag från vårt lager i Helsingborg!

Drivknutar & Drivaxlar

Vi är specialister på drivknutar och drivaxlar. Vi sticker ut på marknaden genom att pricka rätt direkt, du slipper därmed jobbiga byten och returer på grund av fel del till fel bil. Allt fler bilar får vår 100% garanti för rätt reservdel till rätt bilmodell. Snabba leveranser från sveriges största lager av delar för drivlinan.

Garanterat rätt del!

Denna symbolen på artikeln betyder fri returrätt och alla pengar tillbaka om den av någon anledning inte skulle passa!

To Top